In 1824 maakte schout Hermanus de Vriendt een mooie lijst van alle huizen in Odijk. En “alle” wil dan zeggen: de 54 die er waren. Maar met de namen van de bewoners hebben we zo wel alle Odijkse gezinnen op een rijtje.

De lijst uit 1824 is de eerste die een beetje een volledig beeld geeft van het dorp. In vroegere lijsten staan alleen de pachters van kerkgronden bijvoorbeeld. Of de pachters van landerijen van Beverweerd. Arbeiders vind je sowieso niet zo vaak terug in overzichten.

Maar hier staan alle Odijkers, groot en klein, bij elkaar in één lijst.

Odijkse vrouwen tellen ook mee

De vrouwen op de lijst werden genoteerd met de naam van hun (overleden) man. Maar het is opvallend hoeveel weduwen toch een zelfstandig huishouden konden draaien. En twee weduwes zijn zelfs zelfstandige boerinnen.

Twee fouten in de lijst

De lijst bevat twee fouten.

De eerste werd door De Vriendt zelf hersteld. Hij verwisselde een aantal nummers, waardoor de volgorde van de lijst niet meer klopte. Maar met wat lijntjes is het toch weer duidelijk.

lijst van huizen en bewoners van Odijk in 1824

Lijst van huizen en bewoners van Odijk in 1824

De tweede fout was waarschijnlijk ook een verschrijving. In de laatste reeks huizen noteerde De Vriendt de nummers 48a en 49b. Maar er is geen nummer 48b en geen 49a. Waarschijnlijk had hij gewoon door moeten nummeren met 48 en 49.

Publicatie van deze bron

Dit soort bronnen kan een belangrijke hulp zijn als je onderzoek doet naar Odijk.

Om andere onderzoekers te helpen, heb ik deze bron daarom getranscribeerd, zoals dat heet. Misschien staat je voorouder uit Odijk erin. Bekijk ‘m, gebruik ‘m, maar graag wel met een fijne bronvermelding.

Waar vind je deze gegevens?

De lijst is te vinden in het archief van de gemeente Odijk, in het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost-Utrecht, in Wijk bij Duurstede. Het heeft daar inventarisnummer 617. Maar voor jouw gemak heb ik het document verwerkt in een bronpublicatie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer leuke geschiedenis van Odijk?

Meld je aan en ontvang nu en dan leuke geschiedenisberichten over Odijk. Geen spam, geen onzin.

Mooi. Je hoort nu bij de grote groep liefhebbers van Geschiedenis van Odijk.