De roep om nieuwbouw in Odijk is van alle tijden. Of het nu Plan de Meent is, of Odijk-West.

In zijn nieuwjaarstoespraak in 1966 was burgemeester Meltzer heel duidelijk: Odijk moest meer woningen krijgen. Lees waarom 20 jaar voor “Dalenoord” en 40 jaar voor “Odijk-West” de huizendiscussie al volop woedde.

Meer woningen in Odijk

In 1965 was de kogel door de kerk in het dorp: de nieuwbouw begon in het Plan De Meent. Alle wegen waar ik ‘s morgens De Telegraaf rondbracht, werden aangelegd en tientallen huizen gebouwd.

Boomgaardweg en Wethouder Hollaan bestonden natuurlijk al wat langer. Maar nu werden alle weilanden en boomgaarden tussen Zeisterweg en Nicolaaslaan volgebouwd.

Maar voor burgemeester Meltzer was dat niet genoeg.

De gemeenteraad van Bunnik (sinds 1964 één met Odijk en Werkhoven) wilde eigenlijk 540 woningen bouwen in Odijk. Maar de provincie besloot dat 400 huizen wel genoeg was.

Groei van Odijk wordt afgeremd

Dat zinde burgemeester Frank Meltzer helemaal niet.

Hij was al jaren burgemeester van de drie gemeenten. Hij had de samenvoeging met Bunnik en Werkhoven begeleid en zich altijd hard gemaakt voor de groei van de drie dorpen.

Dat was de enige mogelijkheid om Bunnik, Odijk en Werkhoven zelfstandig te houden.

Meltzer deed in zijn nieuwjaarstoespraak op 10 januari een harde uitspraak: dat de groei van Odijk (en dus de gemeente Bunnik) werd afgeremd door de provincie.

Waarom mochten 540 huizen niet en 400 wel?

Zijn toespraak veroorzaakte allerlei gedoe. In Provinciale Staten werden er vragen over gesteld. Werden de gemeenten wel genoeg betrokken bij de plannen van de provincie? En waarom had een besluit over de uitbreiding van Odijk zolang geduurd?

Ontwerp van Plan De Meent in Odijk 1965

 

 

 

Ontwerp van Plan De Meent in Odijk rond 1965 (bron: RHCZOU, Wijk bij Duurstede)

140 huizen extra in Odijk

OK. Het lijkt nu een storm in een glas water. Tegenwoordig praten we over 1000 huizen in Odijk-West. Waar had Meltzer het dus eigenlijk over?

Maar in 1966 waren 140 huizen heel veel voor Odijk. Dat waren drie straten extra!

De Singel en de Zweedse buurt waren net gepland. En de Waarden bestonden alleen nog maar op papier of in het hoofd van een paar ambtenaren.

Een ruimtelijk probleem als de plaats van het scholeneiland speelde nog helemaal niet.

Het was een tijd van ongekende groei in een klein dorp dat ooit ontstond als Jodichem.

Meer woningen vanwege Utrecht

En de verontwaardiging van burgemeester Meltzer is ook wel te begrijpen.

De plannen van de provincie waren duidelijk: in en rond Utrecht moesten binnen 25 jaar 200.000 mensen extra kunnen wonen.

Dat was een grote wijziging ten opzichte van de jaren 50. Toen mocht Odijk ieder jaar een paar huizen bouwen. Aan de Vork en de Zeisterweg bijvoorbeeld. De Boomgaardweg en een stukje Wethouder Hollaan waren rond 1958 de grootste bouwprojecten geweest.

En nu moest het echt hard gaan, om de overloop van Utrecht op te vangen.

Maar Wijk bij Duurstede mocht daarom groeien met 30.000 inwoners. En dat stadje lag zeker 20 kilometer van Utrecht! Waarom kon Odijk, op maar 10 kilometer van Utrecht, dan niet meer groeien dan met 400 woningen?

dorp odijk 1980

 

De omvang van Odijk rond 1980 (bron: Kadaster)

Groei van Odijk in 40 jaar

Meltzer stopte in 1979 als burgemeester en hij overleed in 1995. Of hij toen nog betrokken was bij Odijk, weet ik niet. Maar hij had nog kunnen zien hoe zijn grote plannen vorm kregen.

Eerst volgden allerlei fasen van Plan Dalenoord in de jaren 80 en 90, het KODAK-terrein, Jodichemdreef, de bouw aan de Singel en op het Rijneiland.

En in 2005 zou het CDA het bekende 1000-woningen plan presenteren. Het zou de basis worden van Odijk-West.

We zullen zien wanneer de huidige burgemeester Ruud van Bennekom in een nieuwjaarstoespraak pleit voor meer woningen in Odijk. En of hij dan dezelfde onrust veroorzaakt in Provinciale Staten.

Want dat elke nieuwbouw onrust veroorzaakt in het dorp, hebben we eerder al gezien.

Wat weet jij van de uitbreidingen van Odijk?

Praatte je mee over het plan in de jaren zestig, misschien over Plan Dalenoord, of Odijk-West? Reageer dan hieronder, dan praat ik er graag over door met je.

Meer leuke geschiedenis van Odijk?

Meld je aan en ontvang nu en dan leuke geschiedenisberichten over Odijk. Geen spam, geen onzin.

Mooi. Je hoort nu bij de grote groep liefhebbers van Geschiedenis van Odijk.