Oude ansichtkaarten laten fraaie plaatsjes zien van Odijk in vroeger jaren. Ik verzamel ze, heb een hele collectie en laat de mooiste hier zien.

Zoals deze van de Dorpsstraat net voorbij de kerk, op een heel korrelige foto.

Prachtige oude foto van de Dorpstraat

De Dorpsstraat rond 1910. We zien de huidige Zeisterweg en kijken in de richting van het kruispunt met de Meent, naar het Wapen van Odijk.

Het is eigenlijk precies de tegenovergestelde richting als een andere foto waarvan ik eerder schreef.

Dorpsstraat van Odijk, rond 1910 (foto: RHCZOU)

Wat zien we in de Dorpsstraat?

Het hek aan de rechterkant is van het Witte Kerkje van Odijk.

De boerderij aan de linkerkant bestaat nu ook nog: daar woont schilder Willem Sterkenburg. Verborgen achter de boerderij liggen de kleine huisjes waar onder andere smid en fietsenmaker Van Impelen zijn zaak had.

Het witte huis in het midden is het Odijks Koffiehuis van Krijn en later zijn zoon Gert Hazendonk. Daar werd in de jaren zestig een supermarkt gebouwd en weer later werd dat de Rabobank. Nu zit er een dierenarts.

Twee jongens en man op het dak

Arie van de Gaag schreef in zijn boekje Odijk en Werkhoven in oude Ansichten (1988) wie de jongens op de voorgrond waren: Gart Weerdenburg en Mijndert van der Hoeven.

Uit mijn onderzoek van 20 jaar weet ik precies waar de jongens woonden. Ze staan hier precies tussen hun huizen in. Weerdenburg woonde verder naar Werkhoven, Van der Hoeven meer richting Odijkerbrug.

Op het dak, bij de schoorsteen zit Gart Strik.

Hoe Arie van de Gaag dit wist, weet ik niet. Misschien sprak hij nog mensen die deze tijd hebben meegemaakt. Helaas kunnen we het niet meer checken. De oude Odijkers die ik spreek voor mijn eigen onderzoek, herkennen de korrelige jongens niet meer.

Hoe het ook zij: een prachtige plaat van oud-Odijk, als u het mij vraagt!

Hebt u nog oude foto’s

Ik ben gek op oude foto’s van Odijk: ik verzamel ze en gebruik ze voor mijn artikelen en komende boeken. Zoals het boek over 200 jaar Witte Kerkje (2020) en de boerderijen van Odijk (2021).

Hebt u nog oude foto’s (elke periode) en mag ik die gebruiken? Stuur dan even een berichtje met het formulier hieronder.

We maken dan goede afspraken over het gebruik. U maakt mij en mijn lezers heel erg blij!

Meer leuke geschiedenis van Odijk?

Meld je aan en ontvang nu en dan leuke geschiedenisberichten over Odijk. Geen spam, geen onzin.

Mooi. Je hoort nu bij de grote groep liefhebbers van Geschiedenis van Odijk.