Genealogie van Odijk: voorouders en stamboom

Heb je familie onder de 15.000 Odijkers uit de geschiedenis?

Genealogie van Odijk: voorouders en stamboom

 Heb je familie onder de 15.000 Odijkers uit de geschiedenis?

Woonden je voorouders in Odijk? Dan kan ik je vast helpen met informatie. Maar niet altijd. Lees hier hoe ik omga met vragen over voorouders en stambomen uit Odijk.

Veel mensen mailen mij over stamboomonderzoek of genealogie. Ze hebben voorouders uit Odijk, of ze heten Van Odijk. En ze vragen om informatie.

Die heb ik vaak wel.

Ik heb talloze documenten over Odijk en over Odijkers, vanaf 1300 tot 2018. En als we elkaar kunnen  helpen, is dat heel fijn.

Maar ik houd de boot een beetje af.

Genealogische vragen kosten mij veel tijd

Ik moet zoeken naar personen waar ik misschien maar één of twee gegevens van heb. En daarvoor moet ik wel elke bron even doorzoeken op een naam, liefst in verschillende schrijfwijzen.

Ik wil je dus graag helpen, maar om teleurstellingen te voorkomen, wil ik een paar gedachten met je delen. Check ze alsjeblieft even voor je me mailt.

Je bent de nodige ervaring met genealogisch onderzoek

Je hebt een stuk of 8 generaties in beeld. Bijvoorbeeld uit de doop-, trouw- en begraafregisters. Dat is voor iedereen het begin van stamboomonderzoek.

Voor de gereformeerde Odijkers staan die registers gewoon online op wiewaswie.nl net als de Rooms-Katholieken. Die vind je onder de parochies Werkhoven of Bunnik.

Ik heb zelf aanvullende gegevens gepubliceerd over onbekende huwelijken en begrafenissen uit aanvullende bronnen.

En je hebt veel verschillende bronnen gebruikt (notariële archieven, gerechtelijke archieven, tiendregisters, belastingcohieren). Die geven immers de beste genealogische resultaten, veel beter dan DTB’s.

Je bent redelijk bekend met de Odijkse archieven in het Regionaal Historisch Centrum in Wijk bij Duurstede en Het Utrechts Archief.

Je vraag gaat over een Odijker van vóór 1800

Jongere bronnen (van na 1800) zijn namelijk heel goed toegankelijk en leesbaar. Daar heb je eigenlijk geen hulp bij nodig.

Probeer bijvoorbeeld zelf het archief van de gemeente Odijk en de Hervormde Gemeente Odijk (allebei in Wijk bij Duurstede te vinden) voor details over je voorouders.

Goed genealogisch onderzoek kost nu eenmaal jaren tijd.

En je kunt mij ook verder helpen

Ik waardeer het als je ook informatie hebt die voor mij interessant is. Bijvoorbeeld familiefoto’s en verhalen. En die kunnen wel uit de 19e en 20e eeuw zijn natuurlijk.

Dan kan ik er weer een artikeltje over schrijven op de site.

Kunnen we elkaar op deze manier helpen? Dan hoor ik je graag. Dan kleuren we de geschiedenis van Odijk weer een beetje.

Vertel me iets over de geschiedenis van Odijk