Genealogie van Odijk
Heb je familie onder de 15.000 Odijkers uit de geschiedenis?

Genealogie van Odijk: voorouders en stamboom
Heb je familie onder de 15.000 Odijkers uit de geschiedenis?
Woonden je voorouders in Odijk? Dan kan ik je vast helpen met informatie. Maar niet altijd. Lees hier hoe ik omga met vragen over voorouders en stambomen uit Odijk.
Veel mensen mailen mij over stamboomonderzoek of genealogie. Ze hebben voorouders uit Odijk, of ze heten Van Odijk. En ze vragen om informatie.
Die heb ik vaak wel.
Ik heb talloze documenten over Odijk en over Odijkers, vanaf 1300 tot 2019. En als we elkaar kunnen helpen, is dat heel fijn.
Maar ik houd de boot een beetje af.
Genealogische vragen kosten mij veel tijd
Ik moet zoeken naar personen waar ik misschien maar één of twee gegevens van heb. En daarvoor moet ik wel elke bron even doorzoeken op een naam, liefst in verschillende schrijfwijzen.
Ik wil je dus graag helpen, maar om teleurstellingen te voorkomen, wil ik een paar gedachten met je delen.
Check ze alsjeblieft even voor je me mailt.
Je bent de nodige ervaring met genealogisch onderzoek
Je hebt een stuk of 8 generaties in beeld. Bijvoorbeeld uit de doop-, trouw- en begraafregisters. Dat is voor iedereen het begin van stamboomonderzoek.
Voor alle Odijker staat de hele Burgerlijke Stand online op wiewaswie.nl. Dat geldt ook voor de doop/trouw/begraafregisters (DTB’s) van de protestante (Nederlands-hervormde) Odijkers. Zelfs de Rooms-Katholieken vind je online, onder de parochies Werkhoven of Bunnik.
Ik heb zelf aanvullende gegevens gepubliceerd over onbekende huwelijken en begrafenissen uit aanvullende bronnen, ouder dan 1726.
Verder heb je al veel verschillende bronnen gebruikt (notariële archieven, gerechtelijke archieven, tiendregisters, belastingcohieren). Die geven immers de beste genealogische resultaten, veel beter dan DTB’s.
Je bent redelijk bekend met de Odijkse collecties in archieven als het Regionaal Historisch Centrum in Wijk bij Duurstede en Het Utrechts Archief.
Je vraag gaat over een Odijker van vóór 1800
Jongere bronnen (van na 1800) zijn namelijk heel goed toegankelijk en leesbaar. Daar heb je eigenlijk geen hulp bij nodig.
Probeer bijvoorbeeld zelf het archief van de gemeente Odijk en de Hervormde Gemeente Odijk (allebei in Wijk bij Duurstede te vinden) voor details over je voorouders.
Goed genealogisch onderzoek kost nu eenmaal jaren tijd.
En je kunt mij ook verder helpen
Ik waardeer het als je ook informatie hebt die voor mij interessant is. Bijvoorbeeld familiefoto’s en verhalen.
Dan kan ik er weer een artikel over schrijven.
Kunnen we elkaar op deze manier helpen?
Neem dan contact op. Dan pakken we een kop koffie of thee en praten we een uur over dode Odijkers van lang geleden.