Op 18 februari 1994 stond bij een inwoner aan de Singel plotseling een bloedende man voor de deur. Hij was neergestoken en overleed ter plekke. Wat was er gebeurd?

Het slachtoffer: een Odijker

Het slachtoffer was de 58-jarige Henk Hollander. Hij had zijn 36-jarige vriend S. ontmoet op het station Driebergen-Zeist en daar had hij in een verhit gesprek hun relatie beƫindigd.

Dat viel niet in goede aarde bij de jongere vriend. Toen Hollander op de fiets stapte en richting Odijk weg wilde fietsen, sprong S. achterop.

Tijdens de fietstocht duurde de ruzie voort. Ergens langs de Odijkerweg trok S. een mes en stak hij Hollander twee keer in de rug.

Hollander wist nog de Singel te bereiken en belde aan bij een huis. Toen er werd open gedaan, kon hij nog net stamelen dat hij was neergestoken. Hij zakte in elkaar en overleed ter plekke.

De arrestatie van de dader

S. was ondertussen door de weilanden weggevlucht. In het onderzoek van de politie, dat direct volgde, kwamen er aanwijzingen dat hij iets met de moord te maken kon hebben.

De politie zocht hem op in zijn huis in Hollandse Rading en S. bekende daar alles. Het steekwapen werd daar ook gevonden. Hij werd gearresteerd en weggevoerd.

Moorden in Odijk

Ik heb in 20 jaar onderzoek best een aantal moorden gevonden.

Meestal zijn ze uit de zeventiende of achttiende eeuw. Maar deze? In tijd zo dichtbij, zo confronterend voor de inwoner op het Singel?

In de jaren 50 heb ik een krantenartikel gevonden over een ongeval. Daarin wordt gemeld dat het ongeluk een hele consternatie gaf “in het anders zo rustige Odijk”.

Dit valt ook wel onder die noemer.

Herinner je je dit voorval nog? Ben je verhoord door de politie, of heb je de verhalen gehoord in het dorp? Vertel het me hieronder.

Meer leuke geschiedenis van Odijk?

Meld je aan en ontvang nu en dan leuke geschiedenisberichten over Odijk. Geen spam, geen onzin.

Mooi. Je hoort nu bij de grote groep liefhebbers van Geschiedenis van Odijk.