In 1958 was een diepvries nog helemaal niet gewoon. Maar in Odijk dacht men daar anders over. Odijkers namen zelf het initiatief tot een diepvriescoöperatie naast Bloemlust op de Meent.

De diepvriescentrale komt er!

In 1958 nam een aantal dorpelingen het initiatief tot een zogenaamde diepvriescentrale. Dat was een groeiend fenomeen in de jaren 50.

Niemand had zelf een diepvries, maar men zag wel de voordelen.

Groente en vlees konden langer bewaard blijven. Het assortiment diepvriesproducten in de winkels groeide.

Maar de aanschaf van een diepvries was voor veel dorpelingen gewoon te duur.

Er is een bestuur en een plaats

Uit de paar honderd Odijkers van die tijd werd een bestuur gevormd. Theo de Klein, de melktransporteur/garagehouder op de Meent, werd voorzitter. De oude wethouder Hol werd secretaris.

Overige bestuursleden waren Arie van Galen, Co Peek, de weduwe Van Diemen-Peek en mevrouw J. Vernooij.

De plaats voor de centrale werd ook al snel geregeld. Piet Peek stelde naast zijn boerderij Bloemlust aan de Meent ruimte ter beschikking voor een diepvrieshuisje, groot genoeg voor 64 cellen.

De diepvriescentrale wordt geopend

Op zaterdag 31 mei 1958 werd de diepvriescentrale feestelijk in gebruik genomen. En niet door zomaar iemand. De commissaris van de Koningin, mr. C. Th. E. Graaf van Lynden van Sandenburg, kwam naar het kleine Odijk om de centrale te openen.

De nieuwe diepvriescentrale was voor het dorp een hele stap, maar in de provincie Utrecht waren er al 11.

Toch kwam de Commissaris van de Koningin dus. Deze diepvriescentrale was namelijk de eerste die door dorpsbewoners zelf was opgezet. Dat was nog nooit eerder vertoond.

En helemaal in de sfeer van deze coöperatieve vereniging, kreeg de diepvriescentrale de naam “De Samenwerking”.

Het korte bestaan van de diepvriescentrale

Toch heeft de centrale maar tien jaar bestaan.

In 1965 bood Co Peek, landbouwer aan de Provinciale weg én bestuurslid nog diepvriesladen te huur aan. Maar het animo liep terug.

Diepvriezers en diepvriesladen rukten op in de keukens en schuren van de nieuwgebouwde huizen in Odijk. De diepvriescentrale voorzag niet meer als enige in de behoefte.

In 1969 verkocht de coöperatieve vereniging het gebouw aan Ad Gijsbertsen, die er snackbar De Fijnproever van maakte.

Snackbar De Fijnproever in 1978, waar in 1958 64 diepvriescellen werden gerealiseerd (foto: RHCZOU)
Snackbar De Fijnproever in 1978, waar in 1958 nog 64 diepvriescellen werden gerealiseerd (foto: RHCZOU)

Wie kent deze diepvriescentrale nog?

Was je erbij toen deze geopend werd, had je er zelf een box? Wat bewaarde je in die diepvries? Heb je foto’s van het huisje, misschien van het interieur?

Ik ben heel benieuwd, dus vertel het me met het formulier hieronder.

Meer leuke geschiedenis van Odijk?

Meld je aan en ontvang nu en dan leuke geschiedenisberichten over Odijk. Geen spam, geen onzin.

Mooi. Je hoort nu bij de grote groep liefhebbers van Geschiedenis van Odijk.