Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar soms zijn fouten wel héél dom. Lees hoe een knecht op boerderij Dalenoord zichzelf bijna opblies. En wie die knecht was.
Een knal op Dalenoord in de krant
Oude kranten zijn heerlijke bronnen. Het vraagt heul veul tijd om ze door te worstelen, maar dan heb je ook wat. Ik heb zelf de kranten van het Kromme Rijngebied doorgenomen vanaf 1890 en ik vond heerlijke kleine verhalen over Odijkers en Odijkse gebeurtenissen.
Zoals deze: de knecht die zich bijna opblies op boerderij Dalenoord.
Wat was er gebeurd op Dalenoord?
In het krantenbericht in de Wijksche Courant van 3 juli staat het precies:
Zondagmiddag had er in een kersenboomgaard bij de hofstede Dalenoord een ongeluk plaats, dat betrekkelijk nog goed is afgeloopen. De arbeider Jac. W., alhier, was bezig met het vullen van patronen, waarbij hij een sigaar rookte. Waarschijnlijk is er een vonk afgevallen en met één der patronen in aanraking gekomen, met het gevolg dat een ontploffing plaats had. De man liep hevige brandwonden op in zijn gezicht en handen, terwijl zijn kleeren verbrandden. Geneeskundige hulp moest worden ingeroepen. Dr. Brevéé uit Bunnik verleende de eerste hulp, waarna W. naar zijn woning werd vervoerd.
Wijksche Courant, zaterdag 3 juli 1926
Ik denk dan twee dingen:
- Wat dacht die arbeider toen hij kruit verwerkte met een sigaar aan?
- Wie was die maffe Jac. W.?
Het eerste zullen we nooit weten. De goede man is natuurlijk allang overleden. Zelfs een domme geluksvogel als Jac. W. komt uiteindelijk aan zijn einde.
Maar bij de tweede vraag wordt de onderzoeker in mij wakker.
Wie was die Jac. W. op Dalenoord?
Als je op zoek moet naar personen uit Odijk, heb je een paar goede bronnen. Ik heb ze toegelicht in mijn artikel over genealogisch onderzoek in Odijk.
Ik begon bij de site wiewaswie.nl
Dat is een heel toegankelijke bron, echt voor de eerste stap. En wat bleek?
Ik had gelijk beet.
Een zoekopdracht op wiewaswie.nl met de voornaam jac* en de achternaam w* gaf 14 treffers. De asterisk (*) maakt het mogelijk om in één keer te zoeken op verschillende namen als jacobus, jacob, jacques enzovoort.
De enige vrouw in het rijtje kon ik al natuurlijk wegstrepen: Jacomijntje van der Wetten was niet mijn Jac. W.
Mannen die vóór 1926 waren overleden, waren het natuurlijk ook niet. Jacobus van der Weert, Jacobus van der Wielen en Jacobus Wammis kon ik laten vallen.
Bleven over Jacobus van Woerkom en Jacobus Weerdesteijn of Weerdestijn.
Ik vond met wat meer zoekwerk dat Van Woerkom in 1882 was getrouwd met een meisje uit Odijk: Hendrika van den Berg, Met wat gereken met leeftijden ontdekte ik dat die Jac. W. in 1926 boven de 80 moet zijn geweest. Dat was wel oud voor een arbeider. En in de Wijksche Courant van die tijd was men vrij strikt in de vermelding van de ‘van’ in de achternaam. Jac. W. zou dan zeker Jac. v.W. zijn genoemd.
Ik zocht dus even buiten Odijk.
En toen bleek dat Van Woerkom het niet kon zijn: hij was in 1920 overleden in Houten, 77 jaar oud.
Bleef over Jacobus Weerdestijn. Hij bleek de zoon te zijn van Pieter Weerdestijn en Hilligje Lambo, geboren in 1883. Een zoekactie in mijn eigen gegevens leverde op dat het gezin eind 19e eeuw woonde in huis A54 of A59. Helaas is dat altijd moeilijk te plaatsen.
Jacobus trouwde in 1908 in Odijk met Geertruida Verhoef, dochter van Christiaan Verhoef en Cornelia Rijkelijkhuizen.
Kort na het huwelijk trok het echtpaar naar Bunnik. Daar werden vanaf 1909 hun kinderen geboren. Maar ten minste in 1917 zijn ze weer terug in Odijk: tot 1923 overlijden daar 3 dochters van het echtpaar.
En het had dus niet veel gescheeld of Jacobus zelf was ook in Odijk overleden. Zoiets geeft een heel ander beeld van het gezegde dat roken slecht is voor je gezondheid…
Ook op zoek naar een Odijker?
Of die Odijker nu grote of kleine domme dingen deed.
Je vindt ze altijd wel in de bronnen die ik noem in mijn artikel over genealogisch onderzoek in Odijk. Veel succes!